Verzorging

Hier volgt een kort overzicht van alle benodigdheden voor een chinchilla:

  • Ruime kooi
  • Klimmateriaal
  • Speciale pellets
  • Voerbakje
  • Drinkfles
  • Stevige kom
  • Badzand
  • Anti-schimmelpoeder
  • Knaagsteen
  • Bodembedekking
  • Hooi
  • Een maatje!!! Waarom 2 dieren?Het zijn en blijven groepsdieren, dit natuurlijke instinct kunnen wij mensen niet weghalen. Mijn ervaring is ook dat 2 dieren uiteindelijk tammer zullen worden dan wanneer een chinchilla alleen wordt gehouden, immers, het dier zal angstig blijven omdat het zich niet 100% prettig voelt. Chinchilla’s kunnen wel 15 jaar oud worden en zijn vanuit de natuur gewend om sober te leven. Vergeleken met andere huisdieren zijn chinchilla’s niet duur in verdere verzorging, hoewel men altijd rekening moet houden met eventuele toekomstige dierenarts-kosten.Baden  Vergeet nooit een theelepel anti-schimmelpoeder door het badzand te mengen. Dit is noodzakelijk om de vacht luchtig en vrij van schimmelinfecties te houden. Chinchilla’s zijn daar gevoelig voor, vooral de jonge dieren en zeker na een verhuizing. Voorkomen is beter dan genezen! Behandel chinchilla’s nooit met zalf! Voor iedere kooi moet een apart bad beschikbaar zijn, om eventuele (schimmel)infecties niet onnodig te verspreiden. Bij zogende vrouwtjes mag geen anti-schimmelpoeder gebruikt worden, omdat dit aan de tepels zou kunnen komen.Haaruitval
  • Wanneer een chinchilla door een roofvogel wordt gegrepen, kan hij zichzelf redden door een deel van zijn vacht los te laten. Dit gebeurt ook, wanneer u het dier abrupt aan zijn pels oppakt. Ook chinchilla’s die vechten laten op sommige plaatsen hun vacht los, waardoor de haren letterlijk in het rond vliegen. Wanneer dit slecht vijf minuten duurt, omdat de rangorde bepaald moet worden, kan dit overigens helemaal geen kwaad. Het ziet er erger uit dan het in werkelijkheid is. Wanneer de rangorde bepaald is zijn de dieren meestal onafscheidelijk, en slapen ze dezelfde dag nog lekker tegen elkaar aan! Terugkomend op de haaruitval, dit is dus een natuurlijke reactie, niets om u zorgen over te maken. De haren groeien vanzelf weer aan. Probeer uw chinchilla’s echter wel zo voorzichtig te behandelen dat ze er geen kale plekken aan overhouden!
  • Tocht, rottend of verkeerd voedsel, te krappe huisvesting en te veel dieren op een kleine oppervlakte zijn zaken die de gezondheid van uw chinchilla’s kunnen bebreigen. Voorkom ze. U kunt uw chinchilla’s overigens makkelijk een week alleen laten: Met de zandbak in de kooi, 2 volle flessen water, 2 volle voerbakken met pellets en een flinke hand hooi redden zij zich wel! Het is natuurlijk altijd nog veiliger om iemand tijdens uw vakantie regelmatig te laten controleren.
  • Anti-schimmelpoeder
  • Het is goed te zien hoeveel plezier ze aan het baden beleven. Bovendien is het ook nog eens een koddig gezicht de diertjes door het zand te zien rollen. Ze rollen zich door het mulle zand, dat hierdoor tussen de haren komt en alle vettigheid en vuil opneemt. Na het bad schudden de dieren zich uit, zodat het zand en vuil de vacht verlaten. Zo blijft de pels los en luchtig. Het badzand kan trouwens ook een mooi lokmiddel zijn om de loslopende dieren weer in de kooi te krijgen! Gebruik nooit schelpenzand! Dit snijdt de haren af. Ook geen strandzand! Dit bevat te veel zout. Maar enkel speciaal chinchilla-badzand, waar zij iedere ochtend minimaal 10 minuten in mogen rollen. Het is het beste om het bad ’s ochtends vroeg in de kooi te plaatsen, daar een uurtje in te laten staan maar daarna weer weg te nemen om teveel vervuiling te voorkomen. Doet u dat niet, dan zullen de chinchilla’s erin gaan graven en woelen tot de bak leeg is. Dit speciale badzand is gemaakt van gemalen klei. Een vissenkom voorkomt dat u veel badzand verliest, maar het mag natuurlijk ook in een andere kom of schaal. U kunt het badzand regelmatig zeven en op zijn tijd moet het natuurlijk helemaal ververst worden, omdat de dieren er ook hun uitwerpselen in doen. Een chinchilla die niet in zand kan baden, zal in de bodembedekking gaan rollen. Met een slecht verzorgde pels zal het dier zich ongelukkig voelen. Er zijn verschillende soorten chinchillazand op de markt. De structuur variëert van fijn, bijna meelachtig, tot vrij grof. Het maakt de chinchilla niet zoveel uit welke structuur het badzand heeft. Voor u kan het een overweging zijn dat het allerfijnste zand nogal stuift. In de dierenspeciaalzaak of via farms kan men speciaal chinchilla-badzand verkrijgen. Sommige mensen adviseren het bad ’s avonds bij het dier te plaatsen. Anderen wijzen er echter op dat chinchilla’s nachtdieren zijn en dus ’s nachts hun meest actieve periode kennen. De dieren zouden juist ’s morgens een zandbad nodig hebben om hun vacht weer op orde te brengen.
  • Een chinchilla moet iedere ochtend (of avond) een zandbad krijgen, dat is erg belangrijk voor een goede vachtverzorging. Hun vacht is zo dicht dat alleen op deze manier een goede vachtverzorging gerealiseerd kan worden. In hun oorspronkelijk leefmilieu baadden de chinchilla’s zich in vulkanische as. Het zand dat gebruikt wordt moet dus zeer fijn zijn en mag de vacht niet beschadigen. Een chinchilla met een goed verzorgde pels voelt zich prettiger dan een chinchilla met een doffe, warrige vacht. Diverse materialen zijn geschikt om als bad te dienen. Een hoge rand is wel aan te bevelen om verlies zoveel mogelijk tegen te gaan. Voor het gemak kunt u ook een vissenkom met badzand in de kooi zetten. De chinchilla’s zullen zich onmiddellijk op het zand storten.
  • Omdat chinchilla’s kolonie-dieren zijn zullen er uiteindelijk minimaal 2 dieren moeten worden aangeschaft. Ook een degelijke, ruime kooi is noodzakelijk om de chinchilla’s goed te kunnen huisvesten. Toch wil ik hierbij vermelden dat 1 chinchilla in een levensgrote voliere-kooi, mijns inziens ongelukkiger is dan 2 chinchilla’s in een wat kleinere kooi. Mensen kunnen een chinchilla niet die aandacht geven, hetgeen een andere chinchilla wel kan geven.