Huisvesting

In de vrije natuur

Chinchilla’s zijn een hard klimaat gewend. Zij hebben zich met hun gedrag, anatomie en fysiologie aan uitersten weten aan te passen. Chinchilla’s zijn behendige klauteraars maar begeven zich nooit in hoge bomen. Het is verbazingwekkend dat chinchilla’s met hun grofgebouwde pootjes over smalle richels en takken kunnen lopen. Op deze manier konden ze goed leven op de rotsachtige hellingen.

 

In gevangenschap

Het huisvesten van chinchilla’s in gevangenschap is niet moeilijk. Kooien met kunststof plateaus zijn niet geschikt. Chinchilla’s zullen aan het plastic knagen en kunnen hierdoor splinters in hun maag krijgen. Kooien die hoger zijn dan 1.00 meter zijn niet geschikt voor chinchilla’s. Een veel gemaakte fout is de gedachte dat een chinchilla heel goed kan springen, net als een eekhoorn. Dit is echter niet het geval. Een chinchilla is een klauteraar en geen springer. Een val in een kooi van 1.50 meter hoog kan fatale gevolgen hebben. Maak uw kooi daarom niet te hoog. Omdat chinchilla’s niet langs boomstammen omhoog kunnen klimmen (zoals eekhoorns dat doen), moeten de verschillende niveaus makkelijk te bereiken zijn door kleine sprongetjes of via niet te steile overgangen. U wilt toch graag een hoge kooi van bv. 1.50 mtr.? Dan is dit wel mogelijk door halverwege de kooi een groot platform aan te brengen (met daarin een kleine opening om hierdoor naar boven of beneden te gaan). Door het grote platform, wordt een eventuele val gebroken.

Wilt u toch aan de behoefte van het klauteren voldoen, dan kunt u de kooi voorzien van houten plankjes en/of takken van fruitbomen, bij voorkeur wilgentakken, en een houten schuil-en knaaghuisje.  Zet de kooi niet op de grond. Een chinchilla vindt het eng om van bovenaf benaderd te worden. Op de bodem liggen houtkrullen dat zeer goed vocht opneemt, of een andere bodembedekking, die geschikt is voor chinchilla’s. Chinchilla’s ruik je niet of nauwelijks. Zorg voor een glazen drinkfles. Als het een kunststof drinkfles betreft moet u ervoor zorgen dat de chinchilla’s er niet aan kunnen knagen. Het water dient elke dag ververst te worden.

Als klim –en knaagmateriaal kunnen takken van wilgen of fruitbomen worden gebruikt. Bij het kiezen van een kooi of hok moet u er dus wel rekening mee houden dat chinchilla’s scherpe tanden hebben: ze kunnen vrij eenvoudig een gat knagen in hout (tenzij het hout echt goed glad is).  Het knagen aan hout is niet alleen een frustratie voor de bouwer, maar ook gevaarlijk voor de chinchilla. Het hout kan geïmpregneerd zijn met diverse giftige stoffen. Daarnaast kunnen spijkers en schroeven door het knagen bloot komen te liggen met alle mogelijke gevolgen van dien. Een andere oplossing is om het hok te maken van een ander meer knaagbestendig materiaal (aluminium frame met gladde trespa wanden). Aan kunststof wordt ook geknaagd en plastic splinters zijn levensgevaarlijk. Wanneer onderdelen gelijmd worden moet rekening gehouden worden met het feit dat de urine van de dieren bepaalde lijmsoorten kan oplossen.

           

  Heeft u interesse in een glazen verblijf, dan kunt u deze op maat laten maken bij:

www.gerbilshopqueenies.nl

Slaaphuisjes:

Over slaaphuisjes zijn de meningen verdeeld. Mensen die met chinchilla’s fokken, vinden slaaphuisjes niet altijd wenselijk. Een slaaphuisje bovenin de kooi kan tot levensgevaarlijke situaties lijden. Immers, zal het hoogdrachtige vrouwtje haar jongen in het slaaphuisje werpen, waarna de jongen een flinke val omlaag kunnen maken, met alle gevolgen van dien. Ook kunnen de jongen stikken in het veel te benauwde huisje. Daarnaast is het voor fokkers niet wenselijk dat de bevalling buiten hun gezichtsveld plaatsvindt. Er kunnen namelijk tijdens een bevalling altijd complicaties optreden, die een fokker graag zo snel mogelijk wil zien.

Het is een ander verhaal voor chinchilla’s die als huisdier gehouden worden. Daar een chinchilla overdag graag wat rust, doet hij dat graag in een slaap/schuilhuisje. het dier kan zich op deze manier wat terugtrekken. Slaaphuisjes mogen nooit geverfd zijn, daar chinchilla’s flinke knagers zijn en de verf binnen zullen krijgen. Ook mogen deze huisjes geen spijkers bevatten, i.v.m. verwondingen.

Een chinchillaverblijf moet aan de volgende eisen voldoen:

  • De kooi moet zijn bewoners binnenhouden. Dit mag simpel lijken, maar knaagdieren ontsnappen geregeld. Een niet sluitend deksel, kieren, gaatjes of spijltjes die te wijd zijn: chinchilla’s kunnen zich heel smal maken!
  • De kooi mag niet te hoog zijn (niet meer dan 1.00 m.). De reden waarom is hierboven al beschreven (tenzij U halverwege een groot platform maakt).
  • Het verblijf moet veilig zijn voor dier en mens. Geen uitstekende spijkers of andere voorwerpen, scherpe glasranden of naar binnen vallende deksels.
  • De kooi moet eenvoudig schoon te maken zijn. Dit houdt in dat er geen hoekjes of gaatjes mogen zijn waar u slecht met schoonmaakmiddelen bijkunt.
  • Het materiaal waar het verblijf van gemaakt is mag geen vocht of geurtjes opnemen. Hout is daarom minder geschikt als bouwmateriaal voor een chinchillaverblijf, tenzij het behandeld is met een waterafstotend middel. Zorgt u wel voor aluminium strips op de randen van het hout aan de binnenzijde van de kooi, i.v.m. knagen. Wanneer hout de urine van een chinchilla opneemt gaat het stinken en rotten. Materialen als glas en trespa zijn daarentegen uitstekend, maar ook hier geldt weer dat chinchilla’s niet aan het plastic mogen knagen. Tegenwoordig zie je steeds meer ideale verblijven met een geanodiseerd aluminium frame,  zijwanden en een achterwand van trespa, en de voorzijde een deur van stevig nertsengaas met een aluminium frame.
  • De opening van de kooi moet groot genoeg zijn om in de totale ruimte van de kooi te kunnen komen. Niet alleen om goed te kunnen schoonmaken, maar ook om de chinchilla’s eventueel te kunnen vangen. Als het deurtje te klein is kan de chinchilla zich in een hoekje verstoppen en kunt u er niet bij.
  • Het verblijf moet goed worden geventileerd. Wanneer de bodembedekking doordrenkt is met urine blijft de ammoniakgeur onderin de bak hangen. Bij onvoldoende ventilatie kunnen chinchilla’s daar last van krijgen.

Onze eerste chinchilla-kooi. Niet geschikt want in een dergelijke kooi kunnen de diertjes vreselijk letsel oplopen… Maar dit was de onervarenheid van 20 jaar geleden..